Relațiile între doi oameni, instituția căsătoriei, concubinajul și alte legături de acest tip există din cele mai vechi timpuri, iar principalele diferențe se rezumă la percepția proprie, dar și la părerile celorlalți despre ele. Dacă în trecut unele conexiuni erau condamnate din diferite motive, acum, o mare parte din oamenii merg pe premisa ,,fiecare e liber să facă ce vrea’’.
Ce înseamnă o relație deschisă, cine o practică și de ce și-ar dori cineva așa ceva? Aceste întrebări sunt printre cele mai comune când vine vorba de acest concept, care este întâlnit mai des decât s-ar putea crede. Deși nu este pentru toată lumea, există atât beneficii, cât și riscuri pe care doi parteneri și le asumă în mod conștient în clipa în care iau decizia de a se implica. Cu toate, acestea, o parte a societății condamnă încă acest comportament, astfel încât s-a produs ,,aruncarea’’ unei umbre asupra sa. De ce nu se vorbește suficient despre acest subiect și de ce ar trebui? Citește rândurile de mai jos pentru a afla!
1. Relația deschisă și regulile sale
Se poate să fi auzit de la anumite persoane că sunt într-o relație deschisă și te-ai întrebat ce înseamnă acest lucru? În această situație, este bine să cunoști următoarea informație: numită și poliamor, o astfel de legătura presupune ca, în afara celei oficiale, doi parteneri se văd și cu alți oameni. Bineînțeles, există și anumite reguli pe care soții sau iubiții trebuie să le respecte, însă ele sunt stabilite la nivel de cuplu.
Dar cu ce beneficii vine o relație deschisă? În mod evident, fiecare om decide pentru el și alege ce i se potrivește mai bine, însă există și cupluri care practică astfel de legături și care spun că există destul de multe avantaje. Revenind la reguli, ele sunt stabilite de parteneri și, de cele mai multe ori, presupun:
- acordul ambilor parteneri de a se afla într-o relație deschisă;
- sinceritate în ceea ce privește acțiunile realizate;
- întreținerea de relații intime cu o altă persoană (deoarece, în majoritatea cazurilor, poliamorul se practică din punct de vedere sexual);
- folosirea prezervativelor, în mod obligatoriu, atunci când se practică relații sexuale;
- promisiunea că cei doi parteneri nu își neglijează relația oficială;
- stabilirea unor limite în ceea ce privește ce se întâmplă în afara relației lor.
Cea mai importantă regulă într-o relație deschisă este ca amândoi partenerii să fie de acord cu practicarea sa, precum și dreptul de a renunța la a se vedea cu alte persoane. Cu toate acestea, pot exista anumite îndoieli, ezitări și remușcări, de aceea acesta este un subiect care nu este abordat prea des. De asemenea, prejudecățile apropiaților și a lumii în general sunt cele care fac din el unul tabu de cele mai multe ori.
2. Ce înseamnă relația deschisă și cine o practică
Relația deschisă – ce înseamnă și cine se pretează la o astfel de legătură? Iată o prejudecată legată de subiectul respectiv. Însă, există și alte întrebări despre acest tip de legătură între doi oameni pe care, cu siguranță, o mare parte din oameni și le-au adresat. Deși adesea se speculează ca persoanele excentrice, precum actorii sau alte celebrități, își ,,permit’’ să experimenteze în acest fel, vei fi surprins sau surprinsă să descoperi ca acest lucru se întâmplă mult mai des. Un exemplu este cel de menage a trois, care este frecventat în mai toate cercurile sociale.
Relația deschisă este cea în care două persoane se văd și întrețin relații sexuale și cu alți oameni, desigur, cu acordul partenerului oficial.
Cine se poate afla într-o relație deschisă și când ar putea face asta? Nu există reguli, astfel că:
- atât femeile cât și bărbații care se știu stăpâni pe sine și pe sentimentele lor vor fi confortabili în relațiile deschise;
- cuplurile căsătorite de foarte mult timp și care caută să își ,,condimenteze’’ viața sexuală se pot afla, de asemenea, în relații poliamoroase;
- cuplurile tinere și trecute de prima tinerețe sunt adesea întâlnite în cercurile de poliamor;
- cei care vor să își exploreze sexualitatea în și în afara cuplului..
Așadar, o relație deschisă înseamnă sinceritate, curiozitate și stăpânire de sine. De asemenea, tot ceea ce definește o căsnicie sau o legătură care pune accent pe fericirea în cuplu, sub toate formele ei.
2.1. Ce înseamnă o relație deschisă și ce avantaje are ea
Multe persoane se întreabă care sunt avantajele unei astfel de legături și când este bine să ții o relație deschisă. Dacă te gândești la poliamor și îți dorești să încerci și altceva, cel mai bine este să încerci să discuți deschis despre acest subiect cu partenerul tău de viață.
Ce vei descoperi odată ce începi o relație deschisă? Iată câteva avantaje ale sale:
- te vei simți mai liber sau mai liberă;
- te poți apropia mai tare de partenerul oficial, deoarece vei ajunge să prețuiești mai mult prezența acestuia;
- te poți descoperi pe tine însuți sau însăți mai bine;
- poți descoperi lucruri noi despre sex, relații și viață în general;
- poți întâlni oameni interesanți;
- îți poți explora sexualitatea sau chiar îndeplini anumite fantezii erotice în moduri la care nu te-ai gândit până acum;
- fiind cu partenerul sau partenera ta în tot acest timp, te va obliga să îți iei toate măsurile de siguranță, ceea ce este benefic și pentru tine și sănătatea ta;
- numărul persoanelor care practică poliamorul nu este foarte mare, așadar, poți găsi companie selectă printre cei care aleg acest stil de viață.
Însă, avantajul principal al unei astfel de relații, este probabil că vei alunga monotonia din relația de cuplu. De altfel, mulți dintre cei care practică poliamorul spun că acesta este principalul său beneficiu, deoarece vor fi mai deschiși față de partenerii de viață și își permit să încerce lucruri noi din punct de vedere sexual.
Cu toate că există destul de multe beneficii ale unei relații deschise, există și părți mai puțin frumoase, astfel că întotdeauna înainte de a începe practicarea sa este bine să le ai în vedere și pe acestea.
2.2. Relația deschisă – Ce înseamnă și ce dezavantaje are
Dacă te întrebi ce este o relație deschisă și dacă ți se potrivește, trebuie să știi că acesta poate fi chiar un stil de viață, iar principalul său dezavantaj este că nu se potrivește oricui. Tocmai de aceea este recomandat să te gândești foarte bine înainte de a lua în considerare această opțiune.
Relațiile poliamoroase sunt în continuare un subiect închis în societatea din România, iar nu mulți sunt cei care recunosc faptul că se vad cu mai multe persoane în același timp. Acesta este un dezavantaj major pentru cei care vor să știe mai multe despre ce înseamnă aceste legături.
Dacă ar trebui puse în balanță și alte aspecte mai puțin pozitive a ceea ce înseamnă o relație deschisă, pe lista s-ar putea regăsi următoarele:
- un astfel de stil de viață nu se potrivește persoanelor geloase care vor ca partenerii lor să fie doar ai lor;
- o relația deschisă te poate chiar înstrăina de soțul, soția, iubitul sau iubita ta;
- relațiile poliamoroase înseamnă timp petrecut în afara familiei;
- acestea pot însemna și investiții de ordin sentimental, așadar, dacă nu ești dispus sau dispusă la așa ceva, poate relația deschisă nu este pentru tine;
- relațiile poliamoroase presupun acceptarea ca și partenerul sau partenera ta de viață să se vadă cu alte persoane;
- o relație deschisă se bazează pe consimțământul ambelor părți implicate într-o căsnicie sau alt tip de legătură sentimentală.
Pe lângă acestea, se poate ajunge la un punct în care unul dintre parteneri să considere că o astfel de legătură înseamnă înșelat. Așadar, este bine să stabiliți de la început care sunt regulile și limitele pe care sunteți dispuși să le atingeți.
Cu toate că beneficiile relațiilor deschise sunt multe, există și câteva părți negative peste care se poate trece totuși, plecând de la ce îți dorești, dar mai ales de la așteptările și dorințele voastre de cuplu. Cel mai adesea, acestea apar ca urmare a monotoniei în viața sexuală sau atunci când ambii parteneri își doresc să experimenteze fără a ieși din căsnicie sau concubinaj.
Un alt aspect mai puțin pozitiv a ceea ce înseamnă o relație deschisă este că aceasta poate fi diferită ca experiență pentru un bărbat și pentru o femeie. Dar, toate aceste lucruri nu duc automat la stigmatizarea acestui stil de viață, ci mai degrabă la ceea ce poate oferi. Din acest punct de vedere, beneficiile sunt mult mai mari.
3. Ce este o relație deschisă și ce oferă ea
Relația deschisă este pentru persoanele deschise la minte, care știu ce vor de la ele și de la viață. Atunci când îți dorești să încerci poliamorul, iar partenerul sau partenera ta este de acord, poți descoperi ceea ce are de oferit. Probabil că unul dintre motivele pentru care acesta este un subiect tabu pentru o mare din oameni este frica, teama de a descoperi că există și alte modalități de a obține plăcere, fără a încalcă normele.
Dacă te întrebi când să ții o relație deschisă, răspunsul este atunci când te-ai convins că ți se potrivește și că știi ce are aceasta de oferit. Iar din acest punct de vedere, sunt multe beneficiile care vin cu practicarea poliamorului. Printre ele poți găsi:
- eliberarea sexuală;
- întărirea relației cu partenerul;
- evitarea înșelatului;
- onestitatea față de partener;
- sentimentul de apartenență.
Cu toate că pare o noutate, relația deschisă nu este un concept nou. Concret, ea datează din anii 1920, chiar dacă nu sub termenul cunoscut astăzi, poliamor. Oricum, aceasta este o practică încă din acele vremuri, iar cuvântul care o descrie este folosit abia din 1960. Atunci, a fost una dintre metodele de emancipare sexuală.
Într-adevăr, unul dintre beneficiile unei relații deschise este că te ajută să te eliberezi din punct de vedere sexual, putând să încerci lucruri noi, chiar și fără partenerul oficial. De la vibratoare și lenjerie erotică pentru femei și până la tot felul de stimulente sexuale pentru bărbați, atunci când ești inhibat sau inhibată și crezi că le poți folosi doar cu o altă persoană, poliamorul este una din modalitățile prin care poți obține acea plăcere pe care o cauți.
Relația deschisă poate însemna și o conexiune mult mai profundă cu partenerul de cuplu, ajutându-vă să va redescoperiți unul pe celălalt sau să îndrăzniți să folosiți jucăriile sexuale, de exemplu, și să fiți mult mai deschiși la ceea ce, poate, până în acel moment vi se părea imposibil sau de care vă era frică.
Un alt lucru știut, dar despre care încă se vorbește puțin sau cu rușine, este înșelatul. Atunci când ești într-o relație deschisă, însă, vei ști exact ce face partenerul sau partenera ta. Astfel, vă puteți da acordul sau mai bine zis să conveniți ceea ce este permis și ce nu. De asemenea, puteți încerca experiențe noi, precum swingingul, care derivă tot din conceptul poliamorului.
Un motiv destul de întâlnit pentru care nu se vorbește în societatea românească despre relațiile deschise este faptul acesta: multor persoane le este teama să își exploreze sexualitatea, de multe ori orgasmul sau satisfacerea partenerului din punct de vedere sexual este încă o necunoscută. În acest fel, multe relații ajung să se răcească și să se înstrăineze, ceea ce atrage după sine consecințe și mai neplăcute pe termen lung. De aceea, poliamorul poate oferi de multe ori acel sentiment de apartenență, de înțelegere, chiar și din partea celui cu care îți împarți viață de zi cu zi. De asemenea, acest stil de viață te poate ajuta să te accepți pe tine însuți sau însăți.
În concluzie, o relație deschisă, pentru multe persoane, este un stil de viață care le aduce atât satisfacție sexuală, cât și împlinire pe plan personal. Din păcate, acest subiect nu este abordat în societate de teamă sau poate din neștiință, dar și din cauza unor preconcepții și lipsa deschiderii la nou. Cu toate acestea, dacă tu și partenerul sau partenera ta doriți să încercați poliamorul, puteți stabili care sunt limitele peste care nu puteți trece și să vă bucurați de ce vă oferă acest mod de a trăi.
Sursa foto: Pexels.com