Relațiile de iubire sunt rapoarte complexe care se dezvoltă între două persoane de-a lungul timpului și care au o mulțime de fațete. O parte dintre laturile acestora apar de la început, așa cum este atracția fizică, în timp ce unele încep să se manifesteze pe parcurs, printre care încrederea și deschiderea către partener. De asemenea, doi oameni se pot simți legați unul de celălalt din mai multe motive, compatibilitatea sexuală fiind unul dintre ele.
În funcție de priorități, potrivirea sexuală între parteneri poate fi tratată cu superficialitate sau, mai bine zis, este pusă pe locul doi atunci când două persoane încep o relație, accentul fiind pus pe lucrurile pe care oamenii le au în comun și pe felul în care se înțeleg. În timp, însă, aceasta devine unul dintre cei mai importanți lianți, mai ales atunci când intervin obișnuința și comoditatea.
Există mai multe mituri legate de compatibilitatea și incompatibilitatea sexuală în cuplu, realitatea fiind alta de multe ori. În principal, se bazează pe felul în care fiecare dintre parteneri percepe această potrivire.
Mai jos, poți descoperi câteva dintre cele mai cunoscute mituri, precum și realitățile din spatele compatibilității sexuale și afective între doi oameni.
1. Compatibilitate sexuală: Cele mai răspândite mituri despre ea
Orice relație are un început care poate fi mai liniștit sau mai tumultos și care poate fi perceput în mod diferit de doi oameni, care sunt ei înșiși diferiți. Același lucru poate fi spus și despre compatibilitățile în pat, care pentru unele persoane pot părea foarte bune din start, iar pentru altele nu. Astfel apare și unul dintre cele mai mari mituri legate de potrivirea sexuală: că aceasta trebuie să existe din primele clipe în care cei doi s-au cunoscut.
Acesta nu este singurul mit legat de potrivirea sexuală, altele, mai mult sau mai puțin răspândite, fiind:
- dacă nu există de la început, compatibilitatea în pat în cuplu nu va apărea niciodată;
- trebuie să faci sex cu partenerul sau partenera ta încă de la începutul relației pentru a afla dacă sunteți sau nu compatibili în pat;
- nu există incompatibilitatea sexuală fiziologică;
- cât timp sunt căsătorite, două persoane sunt compatibile în pat;
- compatibilitatea în dragoste nu are nicio legătură cu cea emoțională.
Aceste concepții apar de obicei din cauza percepției fiecărui om în parte, iar în momentul în care două sau mai multe păreri coincid, pot da naștere unor mituri care se răspândesc destul de rapid. De asemenea, există și persoane care pun potrivirea sexuală pe seama zodiilor sau a altor factori care nu au legătură cu realitatea. Și totuși, care este aceasta? Depinde de fiecare persoană în parte cum simte și vede această potrivire.
Dar ce înseamnă până la urma compatibilitatea sexuală? Este un cumul de factori, printre care atracția față de partener și felul în care cei doi se simt în timpul actului sexual. De asemenea, latura emoțională joacă un rol foarte important în această potrivire care se bazează pe încredere.
1.1. Compatibilitatea în cuplu și ce înseamnă în realitate
Potrivirea în cuplu ține de foarte de mulți factori, realitatea fiind destul de dificilă, mai ales când te gândești că fiecare persoană este diferită și are propriile sentimente și feluri în care simte și percepe o relație.
Așa cum există relații foarte profunde, sunt și unele mai puțin serioase și care se bazează exclusiv pe sex, astfel că în acest ultim caz și compatibilitatea este una foarte mare. De asemenea, potrivirea în cuplu ține foarte mult și de factorul emoțional și legătura afectivă care se formează între parteneri.
Când vine vorba despre compatibilitățile între cupluri, poate exista o singură realitate, dar cu mai multe fețe, iar fiecare persoană implicată în relația respectivă are dreptul la adevărul său. Așadar, iată un prim motiv pentru care percepțiile de mai sus sunt mituri.
Un alt adevăr legat de compatibilitatea în cuplu este că dacă există de la început, pe măsură ce o relație avansează, aceasta trebuie menținută. În acest scop, atât femeia cât și bărbatul trebuie să ,,muncească’’ pentru a păstra atracția și momentele din dormitor interesante fie că folosesc jucării sexuale, precum vibratoarele, fie o lenjerie de damă sexy, fie alte tipuri de stimulente în funcție de ce contează pentru fiecare partener în parte.
O altă realitate legată de compatibilitatea sexuală este că într-o relație cu vechime, fiecare partener știe ce îi place celuilalt, iar această potrivire poate fi menținută cu ajutorul jocurilor erotice, a sexului oral sau a altor tipuri de activități noi pe care cei doi le pot încerca plecând de la încrederea pe care o au unul în celălalt.
În ceea ce privește incompatibilitatea sexuală și faptul că cea fiziologică nu este reală, din păcate, sunt situații în care din punct de vedere fizic sau chiar psihic pot exista probleme de ordin medical, cum este ejacularea precoce cu care se confruntă unii bărbați, care să îl împiedice pe unul dintre parteneri să se poată simți inconfortabil în timp ce face dragoste cu iubitul sau iubita ta. Această nepotrivire poate apărea de la început, dar la fel de bine se poate instala și pe parcursul relației, iar pentru unii oameni se poate rezolva cu ajutor de specialitate.
Realitățile din spatele compatibilității în dragoste sunt destul de multe și sunt personale, reflectând mai multe lucruri, printre care și stările de moment. De asemenea, partea afectivă este un ,,ingredient’’ cheie într-o relație, asadar și în potrivirea sexuală dintre un bărbat și o femeie care trebuie să simtă nu doar atracție, ci și încredere și iubire față de partener, chiar dacă ultima se dezvoltă în timp.
Nu în ultimul rând, compatibilitatea sexuală se bazează și pe armonie și onestitate între doi oameni care încep o relație.
2. Compatibilitatea sexuală și afectivă – Două elemente care funcționează împreună
Când vine vorba despre compatibilitatea în cuplu trebuie avute în vedere mai multe aspecte, printre care și cea afectivă. De multe ori, cele două merg împreună, mai ales în cazul relațiilor în care femeia și bărbatul se cunosc de mai mult timp sau sunt căsătoriți. Cea mai simplă explicație care susține această realitate este încrederea reciprocă. Mai mult, aceasta are și destul de multe beneficii, printre care:
- deschiderea pe care partenerii o au unul față de celălalt în ceea ce privește ce le place în pat;
- siguranța că vor fi satisfăcuți din punct de vedere sexual;
- siguranța că atunci când nu doresc să facă dragoste, partenerul înțelege;
- siguranța că nu vor fi înșelați.
Nu există metode prin care compatibilitatea poate fi măsurată, însă aceasta poate crește cu trecerea timpului, mai ales că multe cupluri învață exact ce le place să facă împreună și chiar căpăta mai multă încredere în a încerca lucruri noi, ceea ce face ca potrivirea sexuală dintre ei să fie și mai bună.
Compatibilitățile în pat depind și de moment, dar și de dorințele partenerilor uneori, de aceea în dățile în care poate unul dintre cei noi nu are atât de mult chef, stimulentele sexuale pot ajuta destul de mult în crearea unei clipe favorabile pentru a face dragoste. Acest lucru se poate să nu se aplice în cazul cuplurilor aflate la început de drum și care sunt mult mai dornice să se descopere în comparație cu cele sudate.
Cu toate acestea, realitatea este că atunci când vine vorba despre compatibilitatea sexuală, cea afectivă contează și ea destul de mult.
Pe lângă factorul emoțional însă, percepția bărbaților și a femeilor asupra ce înseamnă potrivire sexuală este de multe ori diferită, astfel că există foarte multe mituri legate și de felul în care oamenii văd această compatibilitate.
2.1. Compatibilitatea în cupluri – Cum percep bărbații și femeile potrivirea sexuală?
Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de potrivirea sexuală într-o relație este că ea contează foarte mult. Realitatea însă este că fiecare om are propria viziune asupra ce înseamnă aceasta și cât de importantă este. Astfel:
- bărbații sunt cei pentru care această compatibilitate contează cel mai mult;
- există și femei pentru care compatibilitatea în pat este la fel de importantă, dar este și categoria celor care cred că aceasta contează mai puțin.
Indiferent de situație, compatibilitatea sexuală ține foarte mult de felul în care fiecare partener știe să îl satisfacă pe celălalt, cum să îi ofere un orgasm, dar și de comunicarea în cuplu. Acest lucru poate duce la stârnirea interesului celui care nu crede atât de mult în această potrivire. Fie că este vorba despre propuneri de jocuri noi sau chiar de cunilingus în cazul femeilor care nu au mai experimentat acest tip de sex, orice ajută la stimularea creativității din acest punct de vedere va duce la o creștere a acestei potriviri, mai ales în cazul celor care se află în relațiile respective de mai mulți ani.
În cazul cuplurilor noi, compatibilitatea sexuală este, de obicei, mare la început, însă în aceste cazuri, încrederea în partener poate fi mai mică. De la faptul că nu știi prea multe despre cel sau cea cu care ești și până la nevoia de a folosi prezervative de fiecare dată când faceți dragoste, sunt faze prin care toate relațiile trec.
Făcând referire tot la cuplurile noi, unul dintre miturile legate de compatibilitatea sexuală este că atunci când începi o relație este bine să faci dragoste cu noul partener cât mai repede pentru a ști dacă vă potriviți sau nu în pat, ceea ce este parțial adevărat, deoarece este bine să aștepți cât crezi că te simți confortabil până a ajunge la acest moment.
Cu toate că de cele mai multe ori există acea potrivire, sunt și cazuri de incompatibilitate sexuală.
3. Incompatibilitatea sexuală: Poate fi această problemă depășită sau nu?
,,Nu suntem compatibili în pat’’ – iată o problemă care poate pune la încercare doi oameni. Incompatibilitatea sexuală în cuplu este o realitate care poate apărea nu doar de la începutul unei relații, ci și pe parcursul acesteia. Cu toate că există și cea fiziologică în care unuia dintre parteneri îi devine fizic imposibil sau aproape imposibil să mai facă dragoste cu persoana iubită, de cele mai multe ori, această nepotrivire apare din cauza plictiselii. Așadar, există o rezolvare pentru această problemă? Cu siguranță că da.
Dacă pentru incompatibilitatea sexuală fiziologică cel mai bine este să apelați la ajutorul unui medic specialist, în restul cazurilor pot exista două variante:
- prima este cea în care această compatibilitate în cuplu nu a existat de la început;
- cea de-a doua este cea în care interesul unuia sau chiar al ambilor parteneri a scăzut destul de mult, iar cei doi nu mai fac sex decât din obligație față de celălalt.
Cu toate că nu pare, această problemă poate fi depășită în ambele situații, mai ales că în prima poate fi vorba despre aparența că cei doi nu sunt compatibili dintr-un motiv destul de simplu: nu se cunosc suficient.
Dar cum poate fi rezolvată problema incompatibilității sexuale în cuplu? Iată câteva sfaturi:
- fii sincer sau sinceră cu tine însuți/însăți înainte de a hotărî că nu te potrivești cu persoana cu care ești într-o relație;
- fii sincer sau sinceră și cu partenera, respectiv partenerul tău despre ceea ce îți place și ce nu;
- comunică în timpul actului sexual și ghidează-ți iubita sau iubitul spre ce îți place;
- încercați și lucruri noi care să vă ajute să vă cunoașteți mai bine unul pe celălalt, chiar și masturbarea poate ajuta în acest sens.
Atunci când sunteți la începutul relației, este bine să nu vă panicați de faptul că nu sunteți compatibili în pat, deoarece acest lucru poate dura până ajungeți să vă cunoașteți, ba chiar puteți fi stângaci în intenția de a nu vă răni unul pe celălalt. Aceste lucruri pot face să pară că nu vă potriviți, iar răbdarea este unul dintre cei mai buni aliați în astfel de situații.
În concluzie, dintre toate miturile care există despre compatibilitatea sexuală, multe pot fi demontate destul de ușor prin diferite realități, dar mai ales prin faptul că fiecare are propria percepție despre ce înseamnă această potrivire. Ceea ce contează cu adevărat este să fiți sinceri unul cu celălalt și să comunicați pentru a vă da seama dacă sunteți într-adevăr incompatibili sau este doar un sentiment de moment.
Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com