Sanatate sexuala – sfaturi pentru o viata sexuala sanatoasa si satisfacatoare

 

Sexul a fost, este si va ramane un element esential in viata tuturor, gasindu-se in carti, muzica, reviste, filme, seriale, dar si in ADN-ul, mintea si fantezia fiecarei persoane, fara acesta neputand exista viata. Sexul, atunci cand este un act consensual, gandit inainte si realizat cu respectarea tuturor normelor de sanatate sexuala, reuseste sa ofere placere trupeasca, sa inlature durerea, stresul si anxietatea, sa ii apropie pe partenerii care iau parte la acest act, aduce beneficii sanatatii fizice, psihice si emotionale si, desigur, un copil cuplurilor care isi doresc sa isi intemeieze o familie. In caz contrar, atunci cand nu exista responsabilitate sexuala, sexul poate duce la o stima de sine scazuta, sentimentul de rusine si regret, boli cu transmitere sexuala si sarcini nedorite.

1. Sanatate sexuala sau cum se imbina satisfactia cu sanatatea si responsabilitatea sexuala – Sfaturi pentru o viata sexuala sanatoasa

Desi, in esenta sa, sexul este un act extrem de simplu, intuitiv, natural si instinctual, pentru care nu iti trebuie foarte multe reguli, acesta vine incarcat cu multa responsabilitate, deoarece, pe cat de multa placere si beneficii aduce, pe atat de multe efecte negative poate avea, daca nu este realizat in conditii optime. Astfel, este absolut esential sa te informezi din surse sigure si sa practici sex in mod asumat si responsabil, pentru a nu te lovi de diverse probleme. Sexul este un element extrem de important in viata oricarui om, astfel ca nu doar satisfactia trupeasca conteaza, ci si sanatatea si siguranta ta si a partenerului tau.

 

Indiferent ca ti-ai inceput sau nu viata sexuala, ca ai avut un partener sau mai multi, ca esti intr-o relatie de lunga durata sau mai degraba preferi sexul casual, fara obligatii, trebuie sa tii cont de niste sfaturi generale pentru a avea o viata sexuala sanatoasa, dar si satisfacatoare in acelasi timp.

 

 

  • Nu face niciodata sex daca nu iti doresti acest lucru sau ai dubii in aceasta privinta!

 

 

Sexul este un act pe care, daca il faci cu persoana potrivita si la momentul oportun, atunci cand amandoi va doriti acest lucru, poate fi cu adevarat o experienta minunata, care sa te invete mai multe despre tine si partenerul tau si care iti ofera sansa de a-ti explora sexualitatea si de a da frau liber tuturor fanteziilor si dorintelor ascunse. De aceea, nu trebuie niciodata sa faci sex daca nu te simti pregatit, esti presat de catre partener, ai dubii in aceasta privinta sau pur si simplu nu iti doresti! Invata sa impui limite si fa doar acele lucruri care te fac sa te simti confortabil!

 

 

  • Foloseste metode contraceptive 

 

 

Daca nu iti doresti sa iti intemeiezi cat de curand o familie, metodele contraceptive ar trebui sa fie cel mai bun prieten al tau! Acestea te protejeaza atat de o sarcina nedorita, cat si de bolile cu transmitere sexuala, care se raspandesc rapid prin contactul direct cu persoana infectata. Cea mai buna si simpla metoda de contraceptie se dovedeste a fi prezervativul, urmat de anticonceptionale. Ai grija, insa, deoarece anticonceptionalele nu te feresc si de bolile cu transmitere sexuala, precum SIDA, gonoree, sifilis sau herpes, astfel ca, daca nu ai un singur partener sexual, este recomandat sa folosesti concomitent si prezervativul!

 

 

  • Pastreaza legatura cu medicul tau si apeleaza intotdeauna la acesta 

 

Inainte sa iti incepi viata sexuala, dar si dupa ce ai facut acest pas, este important sa comunici constant cu medicul tau, sa ii pui cat mai multe intrebari, sa primesti raspunsuri de la acesta cu privire la nelamuririle pe care le ai si sa apelezi la el ori de cate ori este nevoie. Ii poti cere sfaturi cu privire la metoda contraceptiva potrivita pentru tine si nevoile tale, poti merge catre el in momentul in care simti ca ai anumite simptome pe care nu ar trebui in mod normal sa le ai si poti afla mai multe despre practicile sexuale sigure!

2. Cum poti sa ai o viata sexuala sanatoasa si satisfacatoare in acelasi timp?

Sexul reprezinta o parte importanta din viata fiecarui om, aducand o serie de beneficii de necontestat, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea emotionala. Astfel, reuseste sa intareasca sistemul imunitar, sa reduca starile negative, grijile si anxietatea, scade tensiunea arteriala, reduce riscul unui atac de cord, imbunatateste calitatea somnului si este un exercitiu fizic care reuseste sa arda multe calorii si sa te mentina in forma. Totodata, te ajuta sa descoperi mai multe despre tine si sexualitatea ta, iti ofera sansa sa experimentezi si sa pui in practica fanteziile pe care le ai si te apropie de partenerul tau, creand o legatura intre tine si acesta. Pentru a te bucura de toate aceste puncte forte ale sexului, trebuie insa sa ai grija la cateva aspecte, fie ca esti femeie, fie ca esti barbat!

2.1. Sanatatea sexuala a femeii – cum pot femeile sa aiba grija de sanatatea sexuala?

Desi este considerat ca barbatii sunt fiinte mai sexuale, si femeile se bucura la fel de mult de sex, isi doresc sa il practice cat mai des si sa aiba parte de placerea si toate beneficiile pe care le aduce. Totusi, societatea este cea care le-a facut pe acestea sa nu fie la fel de deschise din punct de vedere sexual, creand multe stereotipuri si clasand reprezentantele sexului frumos ca fiind lipsite de moravuri. Cu timpul, lumea a devenit mult mai open-minded, insa tot se regasesc adesea idei preconcepute si standarde duble. Cu toate acestea, daca vrei sa te bucuri de o viata sexuala activa, care sa te faca sa te simti implinita, trebuie sa ai in vedere o serie de aspecte si sa te pastrezi intotdeauna informata din surse sigure, astfel incat sa ai grija de sanatatea ta!

 

 

  • Nu apela la sapunuri pentru spalaturile vaginale

 

 

Cu siguranta iti doresti sa fii cat mai curata si sa mirosi frumos, insa nu apela niciodata la sapunuri sau alte solutii pentru spalaturile vaginale, deoarece vaginul este un organ care se curata singur si nu are nevoie de niciun fel de ajutor din partea ta. Curatandu-l cu diverse produse sau aplicand parfumuri, reusesti doar sa ii strici echilibrul, lucru ce poate duce la diverse infectii si dezechilibre, care cu greu se vor vindeca. In schimb, poti utiliza un irigator vaginal, care sa curete delicat interiorul vaginului, utilizand doar apa!

 

 

  • Fa controale de rutina in mod periodic

 

 

Nu trebuie sa astepti pana in momentul in care simti ca este ceva in neregula in organismul tau, ci alege sa faci controale de specialitate periodic, astfel incat sa previi, mai bine, decat sa tratezi vreo afectiune! Analizele de sange, testul Papanicolau, mamografiile si vizitele la ginecolog sunt absolut necesare fiecarei femei, care isi doreste sa aiba grija de sanatatea ei! 

 

 

  • Nu iti fie rusine sa te masturbezi

 

 

Majoritatea femeilor sunt rusinate sa recunoasca faptul ca se uita la filme porno sau ca se masturbeaza, aceste lucruri fiind neacceptate de societatea care, de-a lungul timpului, a judecat femeile pentru niste comportamente sexuale absolut normale, naturale si firesti. Nu lasa satisfactia ta doar in mana barbatilor, ci invata cum ti-o poti oferi si singura! Doar cunoscandu-ti cu adevarat corpul vei deveni o persoana care stie cum sa ceara ceea ce isi doreste!

 

 

  • Apeleaza cu incredere la diverse produse pentru sanatatea sexuala

 

 

Pentru a-ti explora mai mult sexualitatea si pentru a deveni mai deschisa si increzatoare in propria persoana, incearca sa folosesti produse create special pentru sanatatea sexuala a femeilor. Poti alege dintr-o gama variata de produse, precum pompe pentru marirea sanilor, pompe vaginale cu sau fara vibratii sau pompe pentru stimularea clitorisului, care te vor ajuta sa ajungi mai repede la orgasm.

2.2. Sanatatea sexuala la barbati – cum pot acestia sa aiba o viata sexuala sanatoasa?

Nu doar femeile trebuie sa aiba grija de sanatatea lor sexuala, ci si barbatii! Desi sunt considerati reprezentantii sexului tare, asta nu inseamna ca sunt feriti de probleme. Este absolut necesara interventia atunci ceva este in neregula. Societatea este mult mai permisiva cu privire la sexualitatea barbatilor, fiind mult mai incurajata sa iasa la suprafata. De aceea, barbatii tind sa aiba mai multe partenere sexuale de-a lungul timpului si sa practice mai des casual sex, care sa nu implice atasament sau sentimente. Acest lucru poate duce la boli cu transmitere sexuala, daca nu sunt respectate normele de contraceptie potrivite, la nesiguranta in ceea ce tine de performanta din timpul sexului, deoarece exista acea presiune de a fi cel mai bun, iar odata cu trecerea timpului, scaderea libidoului sau impotenta afecteaza increderea de sine a barbatilor.

 

 

  • Cauta cauzele ejacularii premature

 

 

In cazul in care te confrunti cu aceasta problema a ejacularii premature, te poti regasi adesea in situatia in care sa fii rusinat de tine si de performanta ta. Este important insa, sa nu te inchizi in tine, ci sa cauti motivul care sta in spatele acestei probleme. El poate fi atat de natura fiziologica, in cazul dereglarilor hormonale, insuficientei renale, afectiunilor de inima sau diabetului zaharat, cat si psihologica, cauzat de stres, anxietate, depresie sau ingrijorarea cu privire la performantele sexuale, astfel incat sfatul unui specialist este esential!

 

 

  • Circumscris sau nu? Cum este mai bine?

 

 

Circumzicia este o procedura chirurgicala prin care se elimina pielea care inconjoara glandul penian, denumita si preput. Aceasta practica este una foarte populara, mai ales in America, fiind mai putin frecventa in Romania, iar motivele pentru care se practica tin atat de igiena si preferinte personale, cat si de cultura si traditii. Circumcizia reduce riscul de a face infectii la nivelul glandului penian, cauzate de o igiena neregulata, nu afecteaza performantele sexuale si poate reduce, in acelasi timp, si sansele de transmitere a bolilor sexuale.

 

 

  • Cum sa iti recapeti libidoul?

 

 

Un libiou sexual scazut se traduce printr-o micsorare a apetitului sexual, putand fi cauzat de scaderea testosteronului, care are loc de obicei odata ce barbatul inainteaza in varsta, dar si de medicamente, stres, depresie, boli cronice, tulburari de somn sau un stil de viata dezordonat si haotic. Pentru a-ti recapata libidoul si pofta de sex de altadata, incearca sa elimini pe cat posibil stresul din viata ta, asigura o buna comunicare intre tine si partenera ta, schimba-ti stilul de viata intr-unul sanatos si echilibrat si incearca stimulente sexuale, iar in ultima instanta, apeleaza la terapia de inlocuire a testosteronului.

 

 

  • Scapa de problema disfunctiei erectile

 

 

Disfunctia erectila sau impotenta se caracterizeaza printr-o incapacitate de a-ti mentine erectia. Aceasta este cauzata de boli care afecteaza circulatia sanguina, precum ateroscleroza, diferite medicamente, factori psihologici, boli cronice sau afectiuni ale penisului, ajungand sa afecteze increderea in sine a barbatului, care incepe sa se desconsidere. Pentru a rezolva aceasta problema, poti apela la tratament medical de specialitate, hormoni, medicamente, terapie psihologica si ajutor mecanic, ca de exemplu dispozitivele de vid si implanturile peniene.

3. De ce este important sa ai o viata sexuala picanta, cu o doza in plus de originalitate?

Cum nicio relatie nu este una perfecta, certuri vor aparea intotdeauna, insa multe dintre ele sunt centrate in jurul sexului. Fie ca unul dintre parteneri si-ar dori sa faca sex mai des, fie ca altul nu poate sa ajunga la orgasm, frustrari vor exista mereu din partea unuia sau chiar a amandurora. Multe persoane tind sa nu vorbeasca despre problemele din dormitor, sa nu isi expuna dorintele si nevoile, acest lucru fiind unul foarte gresit, care poate duce chiar la despartire. Pentru a nu se ajunge acolo, scapa de monotonie si incearca sa iti mentii viata sexuala picanta si distractiva, incercand constant lucruri noi impreuna cu partenerul tau.

 

Unele persoane tind sa intre intr-o rutina cand e vorba de sex si sa nu mai experimenteze prea mult insa, daca iti doresti sa fii cu adevarat satisfacut si multumit la finalul unui act sexual, nu iti fie frica sa incerci lucruri noi! Ce ai de pierdut?

 

 

  • Incearca pozitii sexuale noi

 

 

Cu siguranta ai acele pozitii sexuale preferate, insa daca alegi sa le faci mereu pe aceleasi, monotonia se va instala mai devreme sau mai tarziu, iar entuziasmul va incepe sa dispara. Pe Internet vei putea gasi o multitudine de pozitii sexuale interesante, menite sa iti aduca un grad maxim de placere si apropiere fata de partenerul tau. Experimenteaza cu cat mai multe dintre acestea si observa cum viata ta sexuala se va schimba cat de curand intr-una mult mai palpitanta!

 

  • Opteaza pentru jucarii sexuale

 

 

De multe ori, simpla penetrare nu reuseste sa ii faca pe ambii parteneri sa ajunga la orgasm, moment in care jucariile sexuale intervin si schimba definitiv acest lucru. Fie ca alegi sa folosesti un vibrator, fie ca esti fan al jucariilor anale, cu siguranta acestea vor reusi sa iti ofere o experienta mai intensa si placuta. Le poti folosi atat in partidele alaturi de partenerul tau, cat si atunci cand esti singur si te simti excitat!

 

 

  • Pune in practica fanteziile pe care le ai

 

 

Fiecare om are propriile fantezii sexuale. Indiferent ca e vorba de locuri perfecte pentru sex, cum sunt cele in natura sau de costume sexy, potrivite pentru un joc de roluri, partide in 3 sau sex romantic, cu petale de trandafiri si sampanie ca in filmele de dragoste, ele sunt perfect normale. Vorbeste deschis cu partenerul tau, lasa-l sa le cunoasca si de ce nu, sa te ajute sa le aduci in realitate.

Deoarece sexul este atat de important, atat pentru fiecare om in parte, cat si la scara mai larga, pentru mentinerea unei relatii de cuplu frumoase si sanatoase, este absolut esential sa nu iti neglijezi sanatatea sexuala si sa ramai intotdeauna precaut si informat!

Intrebari si raspunsuri frecvente legate de sanatatea sexuala

Ce inseamna sanatate sexuala?

 

Sanatatea sexuala se traduce prin responsabilitate din partea ambilor parteneri si aici intra: contraceptia, igiena, controale medicale periodice, stimularea (personala sau in cuplu) si comunicarea. Toate, la pachet, vor creiona o viata sexuala sanatoasa si benefica!

 

Prezervativul te fereste doar de o sarcina nedorita? 

 

Nu, prezervativul are un rol dublu in contraceptie, ferindu-te atat de o sarcina pe care nu planuiesti sa o ai curand, cat si de bolile cu trasmitere sexuala, care iti pot afecta intr-un mod negativ viata. 

 

Maturbarea este normala?

 

Da, masturbarea este perfect normala, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Si nu doar ca este normala, vine la pachet si cu beneficii asupra sanatatii, cum ar fi eliminarea stresului si intarirea sistemului imunitar. In acelasi timp, te ajuta sa-ti cunosti mult mai bine corpul. 

 

Jucariile sexuale sunt doar pentru femei?

 

Nu, placerea trebuie sa existe de partea ambilor parteneri. Exista jucarii sexuale si pentru barbati, cum ar fi jucariile care stimuleaza prostata – subiect mai putin cunoscut, dar la fel de important pentru viata sexuala a oricarui barbat. 

 

Este normal sa vorbesc cu partenerul de cuplu despre fantezii?

 

Este perfect normal sa ai discutii cu partenerul despre absolut orice subiect, cu atat mai mult fanteziile, pentru ca va privesc pe amandoi. Doar discutand poti sa scapi de inhibitii si sa ajungi sa prinzi incredere in tine, astfel incat sa fii suficient de relaxat sa le pui in aplicare.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *