Sexualitatea feminină este cu mult diferită de cea masculină. Cu toate acestea, dacă ne referim la zonele erogene, există într-adevăr puncte comune, care stârnesc excitație în cazul ambelor sexe.
Însă, din punct de vedere sexual, nevoile feminine sunt mai complexe. Pentru a urca treptat pe culmile plăcerii și pentru a atinge, în cele din urmă, apogeul satisfacției sexuale, partenerul trebuie să acorde o atenție și, mai ales, un timp foarte mare preludiului. Acest joc inițiatic presupune stimularea celor mai sensibile zone erogene ale femeii, zone care și la cea mai mică atingere trezesc și cei mai sensibili receptori senzoriali.
Pe lângă harta clasică a punctelor erogene, pe care o cunoaștem cu toții într-o proporție destul de mare, există o mulțime de alte subiecte care se pot atinge pe această temă. Un exemplu în acest sens este subiectul pe care îl vom dezbate în articolul de față, și anume importanța stimulării punctelor erogene în obținerea unei satisfacții complete și intense. Deși știm cu toții că sânii și zona clitoridiană sunt adevărate epicentre ale plăcerii, puțini sunt bărbații care alocă atenție și altor zone mai puțin stimulate ale parteneri. De ce este important ca tot corpul femeii iubite să fie mângâiat tandru, sărutat și alintat înainte de penetrarea propriu-zisă? Aflăm răspunsul în rândurile ce urmează.
- 1. Ce sunt zonele erogene și de ce stimularea lor provoacă atâta plăcere?
- 2. Tipuri de zone erogene și cum să le stimulezi pe fiecare în parte
- 2.1. Puncte erogene primare
- 2.2. Puncte erogene secundare
- 2.3. Puncte erogene potențiale
- 3. Cum trebuie stimulate zonele erogene feminine în funcție de temperamentul sexual predominant
- 4. Zonele erogene și hormonii – legătura invizibilă a exteriorului cu interiorul
- 4.1. Dopamina
- 4.2. Serotonina
- 4.3. Endorfinele
- 4.4. Oxitocina
- 5. Stimularea celor mai sensibile zone erogene la femei – cum să transformi rapid scânteia în flacără
- 6. Întrebări și răspunsuri frecvente despre zonele erogene
1. Ce sunt zonele erogene și de ce stimularea lor provoacă atâta plăcere?
Înainte de a intra în subiect, trebuie să începem cu începutul. Ce sunt aceste zone erogene care pun în joc toate senzațiile? De ce atingerea acestora provoacă atât de multă plăcere? Care este diferența, de exemplu, între un sărut tandru pe gât și unul pe obraz? De ce pielea reacționează la atingeri senzuale doar în anumite zone/ puncte?
Răspunsul poate fi formulat sub forma a două cuvinte: receptori senzoriali. Altfel spus, zonele erogene la femei, dar și la bărbați, sunt de fapt părți ale corpului ce prezintă foarte mulți receptori senzoriali și terminații nervoase. Pielea însăși, ca cel mai mare organ al omului, este foarte sensibilă la atingeri, însă anumite părți ale acesteia reacționează mai intens. Știm cu toții, cu siguranță din experiență, că lobii urechilor, gâtul, coapsele, sânii și zona inghinală sunt unele dintre cele mai vizate zone atunci când partenerul dorește să-și excite puternic partenera, înainte de actul propriu-zis.
Cu toate acestea, nu toate femeile se pierd cu firea atunci când una sau mai multe dintre aceste zone sunt stimulate de partener. Pe lângă faptul că fiecare persoană este unică și deci, zonele erogene la o femeie pot fi diferite de la caz la caz, există și situații în care este nevoie și de punerea în practică a unor trucuri, care să contribuie la aprinderea mai rapidă a scânteii sexuale. Lenjeria erotică senzuală, din dantelă de exemplu, poate aprinde imaginația partenerului și stârni curajul acestuia de a lua inițiativa și de a da startul unei nopți memorabile.
Pe lângă toate acestea, tipul zonei erogene poate fi un factor destul de important care impune modalitatea de stimulare (tandră, ușoară și atentă sau ușor agresivă).
2. Tipuri de zone erogene și cum să le stimulezi pe fiecare în parte
Zonele erogene ale femeii, la fel ca cele ale bărbatului, se împart în trei categorii: primare, secundare și potențiale. Care sunt acestea și cum reușește stimularea lor să dea naștere unor senzații irezistibile, voluptoase și cuceritoare?
2.1. Puncte erogene primare
Așa cum le spune și numele, sunt cele responsabile de provocarea orgasmului. În această categorie putem include organele reproducătoare. Legat strict de partea feminină, stimularea se produce la nivelul clitorisului și a vaginului. Dacă în cazul celui din urmă organ nu putem vorbi despre receptori propriu-ziși, ci mai degrabă despre o sensibilitate la contracțiile musculare din timpul penetrării, când vine vorba despre clitoris, acesta poate fi stimulat în numeroase moduri, fiecare dintre acestea provocând o plăcere maximă.
Cel mai adesea, zona este stimulată prin mângâieri sau frecări cu degetele sau cu limba partenerului ori cu câteva cuburi de gheață (pentru cei curajoși) sau chiar cu diverse love toys (jucării sexuale). În cazul celei din urmă variante, posibilitățile sunt multiple: de la clasicele vibratoare clitoridiene, bice și cravase pentru sex, până la diverse stimulatoare de tipul pompelor pentru clitoris. Toate acestea sunt metode ideale de obținere a satisfacției sexuale, mai ales pentru femeile singure. Intensitatea senzațiilor va depăși însă orice așteptare atunci când ele sunt folosite în cuplu, stimularea realizându-se atât cu ajutorul acestora, cât și cu dorința și atenția partenerului.
2.2. Puncte erogene secundare
Ele sunt regiuni ale pielii care contribuie la excitarea zonelor primare. Cu toate că importanța lor nu poate fi negată, ele nu provoacă în sine orgasm, dar au un rol extrem de important în atingerea acestuia, mai ales atunci când stimularea lor se realizează concomitent cu cea de la nivelul organelor de reproducere.
Aceste puncte erogene la femei se regăsesc pe întreaga zonă inghinală, începând de la pubis, până în zona anusului și chiar a feselor, acoperind simultan și labiile mici și pe cele mari. Excitarea porțiunilor se realizează foarte ușor. O simplă trecere a buricelor degetelor peste aceste zone poate provoca efectul de „piele de găină”, care duce inevitabil la sensibilizarea și întărirea mameloanelor, ceea ce ne conduce către o altă zonă erogenă secundară la femei.
Atunci când simpla trecere a degetelor sau chiar și-a limbii peste sânii întăriți reușește să transforme simple scântei, în flăcări arzând de nerăbdare să explodeze de plăcere, drumul către un orgasm intens devine rapid mai scurt și mai lin. Partea și mai interesantă este că și pentru stimularea acestor zone, unde se excită femeile cel mai mult, există metode mai puțin convenționale de excitare, cum ar fi clemele și ventuzele pentru sfârcuri sau alte stimulente regăsite în magazinele online de tip sexshop.
2.3. Puncte erogene potențiale
Aici putem spune că întreaga suprafață a pielii are practic potențial de zonă erogenă. Atingerile tandre și senzuale ale întregului corpului pot da naștere unor senzații voluptoase care să contribuie la excitarea zonelor primare.
Fiecare corp, însă, are reacții diferite la stimuli, motiv pentru care punctele erogene diferă de la femeie la femeie. Dacă pentru unele, gâtul, sânii și coapsele sunt focare de plăcere, pentru altele, atingerea cefei, a spatelui sau a axilei poate stârni senzații intense de excitare.
Sexualitatea unei femei sau a unui bărbat nu este o știință, deci nu putem face afirmații bazate pe dovezi și argumente științifice. Putem discuta despre afirmații susținute de experimente și experiențe din viața reală. Prin urmare, cele mai erogene zone la femei, din categoria celor potențiale, s-au dovedit a fi următoarele:
- Buzele;
- Gâtul și ceafa;
- Lobul urechii;
- Spatele;
- Coapsele etc.
Desigur, pentru că, așa cum spuneam, fiecare femeie este diferită, punctele sensibile pot varia foarte mult. Astfel, dacă cele tocmai menționate pot fi catalogate ca fiind clasice, cele pe care le vom enumera acum pot fi văzute ca fiind fetișuri:
- Tălpile picioarelor;
- Zona posterioară a genunchilor;
- Genunchii;
- Încheieturile mâinilor;
- Gambele;
- Abdomenul inferior;
- Clavicula etc.
3. Cum trebuie stimulate zonele erogene feminine în funcție de temperamentul sexual predominant
Pe tema sexualității s-au făcut nenumărate studii și se vor mai face în continuare. Celebrul antropolog american Helen Fisher și-a dedicat aproape întreaga carieră studiului comportamentului uman atunci când este dominat de iubire și de intenții sexuale. Într-una dintre cărțile sale, „Why him? Why her?”, ea reușește să distingă patru tipuri de temperamente sexuale:
- exploratorul (dominat de un nivel crescut de dopamină, curios, spirit ce caută aventura și își asumă riscuri);
- constructorul (dominat de un nivel crescut de serotonină, spirit calculat și convențional, ce urmează regulile și procedurile);
- directorul (dominat de un nivel crescut de testosteron, este un spirit analitic, logic și calculat);
- negociatorul (dominat de un nivel crescut de estrogen, este altruist, plin de imaginație și de compasiune).
Aceste temperamente reacționează diferit la stimuli, comportamentul sexual variind de asemenea, foarte mult. Ceea ce probabil NU știai este că modul în care femeile se excită este, într-o proporție mult mai mare decât la bărbați, influențat de structura chimică a hormonilor și de emoții.
Trecem peste partea teoretică și ne lansăm direct în exemple. O femeie al cărui temperament predominant este cel al exploratorului, este o fire activă din punct de vedere sexual, ce caută mereu noutate și intensitate, excentricitate și senzații care să o facă să-și uite numele preț de câteva clipe, în timpul sexului.
Punctele sensibile ale femeii exploratoare vor fi stimulate într-o manieră ceva mai dură sau mai nonconformistă. De exemplu, este posibil ca simplele mângâieri ale feselor sau ale mameloanelor să nu fie suficiente pentru a-i stârni un val prea mare de plăcere. În schimb, atingerile de tip spanking sau frecarea mai accentuată a sfârcurilor între degete s-ar putea să o incite mai tare.
De ce se întâmplă asta? Care este mecanismul prin care organismul răspunde stimulilor de diverse intensități? Răspunsul este ceva mai complicat și trece dincolo de simpla teorie conform căreia fiecare femeie este diferită și simte diferit.
Receptorii regăsiți la nivelul diferitelor părți ale corpului reacționează la stimuli exteriori (atingeri, săruturi, ciupituri, mângâieri etc) și transmit semnale creierului. La acest nivel, creierul procesează informația primită și eliberează cantități mai mici sau mai mari de hormoni (dopamină, serotonină, endorfine, oxitocină etc). Compoziția chimică a acestor hormoni este cea care determină comportamentul feminin la atingeri pasionale.
4. Zonele erogene și hormonii – legătura invizibilă a exteriorului cu interiorul
Este un lucru cunoscut faptul că orgasmul este un produs al creierului, obținut prin intermediul diferiților stimuli exteriori. Cum se explică, însă, reacțiile diferite ale corpului la atingerile anumitor zone ale corpului? De ce sărutul pe frunte sau pe obraz nu stârnește atâta plăcere precum cel de pe gât, buze sau sâni?
Neuropsihologul Oliver Turnbull, de la Școala de Psihologie a Universității Bangor din Țara Galilor, a condus un studiu fondat pe teoria conform căreia regiunea creierului responsabilă de prelucrarea atingerilor corporale este Insula, localizată la nivelul cortexului cerebral. Conform cunoștințelor sale, el considera că această porțiune a creierului este responsabilă de primirea senzației de atingere lentă și a emoției.
Pentru a stabili dacă există o legătură între Insula și zonele erogene, el a realizat un studiu în care le-a cerut oamenilor să evalueze nu mai puțin de 41 de zone ale corpului pe o scară de la „deloc erogene”, până la „cele mai erogene”.
Rezultatul studiului a dezvăluit faptul că majoritatea persoanelor găsesc aceleași zone ca fiind intens erogene, indiferent de sex, vârstă și alte diferențe culturale. Bineînțeles, a exista o serie de diferențe notabile. De exemplu, dacă femeile au plasat stimularea mameloanelor printre primele locuri, această zonă s-a regăsit undeva spre capătul listei la bărbați. Același lucru a fost sesizat și în cazul feselor sau al coapselor.
Drumul de la atingerea exterioară, la plăcerea interioară pare să rămână însă ascuns. Din punct de vedere metaforic, putem spune că da, calea către plăcerea intensă este ascunsă în sensul în care, pentru a descoperi cele mai erogene zone ale femeii, bărbatul are nevoie de timp de încercare și observare.
Și din punct de vedere practic acest drum rămâne ascuns, căci la nivel intern, excitarea și senzația de plăcere este realizată prin intermediul hormonilor, pe care îi numim popular „hormonii plăcerii”. Cei mai comuni și mai „activi” astfel de hormoni sunt dopamina, serotonina, endorfinele și oxitocina. Ce rol are fiecare dintre aceștia în provocarea plăcerii la atingerea anumitor porțiuni ale corpului? Iată cum acționează fiecare:
4.1. Dopamina
Este hormonul responsabil de motivație și de memorarea activităților care aduc plăcere. Cercetătorii Institutului de Neuroștiințe, Sănătate Mintală și Dependență din Canada au demonstrat că prin activarea dopaminei, creierul sesizează și memorează tipul de comportament ce produce plăcere, satisfacție sau aduce o răsplată (sexuală în contextul de față).
Atunci când un anumit comportament (de exemplu stimularea unei zone erogene la femei) aduce satisfacție și este în conformitate cu așteptările create de creier, atunci acesta din urmă intensifică cantitatea corespunzătoare de dopamină eliberată, pe viitor. În acest mod, așteptarea unui comportament asemănător va stârni un sentiment plăcut, de nerăbdare și dorință. De aceea se întâmplă uneori ca simpla trecere a mâinilor, a buzelor sau a respirației foarte aproape de piele să provoace excitare, chiar și în lipsa contactului direct.
Cu alte cuvinte, dopamina are un rol decisiv în modul în care, atât femeile, cât și bărbații, învață să memoreze sursele care provoacă plăcere și satisfacție.
4.2. Serotonina
Cel mai important rol al acestui neurotransmițător este amplificarea stării emoționale, dar și a plăcerii sexuale.
Atingerile tandre, săruturile și mângâierile pasionale contribuie la eliberarea serotoninei care, atunci când atinge nivelul optim, conduce la instalarea senzației de satisfacție și fericire.
4.3. Endorfinele
Receptorii de endorfine sunt prezenți peste tot în corp, motiv pentru care acești hormoni sunt eliberați la fiecare atingere a partenerului.
Endorfinele acționează ca un calmant, producând senzații de relaxare și fericire atunci când se atinge punctul culminant al actului sexual. Astfel, hormonul reușește să reducă tensiunea musculară și să inducă o stare naturală de relaxare. De aceea, preludiul, prin incitarea punctelor erogene, este foarte important pentru un act sexual cât mai senzual și un orgasm cât mai intens.
4.4. Oxitocina
Oxitocinei i se datorează comportamentul sexual și matern al femeilor, dar și modul în care acestea își selectează partenerul de viață.
Dintre toți hormonii implicați în activitatea sexuală, el are cel mai important rol. Este secretat mai intens în timpul actului sexual, dar și după terminarea acestuia. Pentru ca el să fie eliminat în doza optimă, ambii parteneri (căci oxitocina este secretată de hipotalamusul ambelor sexe) trebuie să ajungă treptat la stadiul de dorință arzătoare. Cu alte cuvinte, ei trebuie „să se pregătească” în prealabil, adică să acorde o atenție deosebită preludiului și zonelor intens erogene.
5. Stimularea celor mai sensibile zone erogene la femei – cum să transformi rapid scânteia în flacără
Dacă tot am vorbit despre preludiu, considerăm că este important să facem câteva precizări despre cum ar trebui să se desfășoare acesta, mai exact cum ar trebui stimulate zonele unde se excită femeile cel mai tare.
Spuneam mai sus că zonele clitoridiană, vaginală și cea a sânilor sunt cele la nivelul cărora se regăsesc cei mai mulți receptori și că atingerea lor reprezintă calea cea mai sigură și scurtă către obținerea orgasmului. Așa este, însă la fel de important este și modul în care sunt stimulate părțile.
Pentru a ieși din rutină, căci știm că noutatea este incitantă, se poate încerca excitarea partenerei prin intermediul jucăriilor sexuale. Diversitatea sortimentelor de produse regăsite în această mare categorie va oferi cu siguranță fiecăruia câteva opțiuni potrivite pentru a schimba regulile preludiului și ale actului sexual. Fie că vorbim despre seturi de bondaj, bice, pompe și cleme pentru sfârcuri, dildouri sau inele pentru penis, toate sunt idei care merită încercate cel puțin odată în dormitor.
De încercat sunt și experiențele cu frișca, ciocolata sau mierea savurată de pe corpul voluptos și seducător al partenerei sau cele ce implică topirea cuburilor de gheață pe formele încinse ale acesteia. Cuburile vor dispărea ca prin minune mai ales în zona erogenă cea mai „aprinsă”.
Pentru ca toate să transforme o simplă partidă de sex într-o noapte incendiară, comunicarea este esențială. Pentru a nu depăși anumite limite și pentru a nu provoca durere sau incomoditate, în loc de plăcere, recomandat este ca cei doi parteneri să poarte o discuție deschisă pe acest subiect.
Ulterior, imaginația poate prelua inițiativa, iar jocul seducției și al extazului poate începe.
Sursa foto: Shutterstock.com
Pinterest.com
6. Întrebări și răspunsuri frecvente despre zonele erogene
🔥 Ce este o zonă erogenă?
O zonă erogenă reprezintă acea parte a corpului uman ce este mult mai receptivă la anumiți stimuli senzoriali, producând o excitație sexuală.
🦁 Zonele erogene diferă în funcție de zodie?
Nu se poate spune cu exactitate dacă zonele erogene la femei diferă în funcție de zodie. În teorie, semnul astral sub care suntem născuți nu are, științific vorbind, nici o influență asupra modului în care receptorii corpului reacționează la stimuli externi. Putem vorbi, mai degrabă, despre o structură chimică diferită de la persoană la persoană, despre o anatomie și un ADN diferit, care influențează distribuirea zonelor erogene la suprafața corpului.
💑 Cum îmi dau seama dacă o anumită parte a corpului poate fi considerată zonă erogenă sau nu?
A descoperi zonele la atingerea cărora corpul reacționează într-un mod foarte plăcut din punct de vedere sexual, este o chestiune ce ține atât de propria persoană, cât și de comunicarea și testarea alături de partener. Indiferent dacă o femeie acordă timpul necesar studierii și atingerii propriului corp sau face asta alături de partener, cu siguranță va descoperi în ce zone îi place cel mai mult să fie atinsă/ mângâiată sau sărutată. Pentru a te bucura de experiențe sexuale intense este important să îți cunoști corpul.
♀️ Care sunt cele mai intense zone erogene la femei?
Zonele erogene la femei se împart în trei categorii: primare, secundare și potențiale. Cele mai intense, cele care provoacă cea mai mare plăcere și a căror stimulare exclusivă poate provoca orgasmul sunt vaginul și clitorisul. Pe locurile imediat următoare se află sânii (și implicit mameloanele), gâtul, buzele și fesele, urmate îndeaproape de lobii urechilor, coapse și scalp, dar toate acestea pot varia de la om la om.
♂ Care sunt cele mai intense zone erogene la bărbați?
- Penisul
- Sfârcurile
- Scrot
- Prostata
- Anusul
- Buze
💕 Zonele erogene sunt aceleași pentru fiecare persoană?
Fiecare persoană este diferită, simte și reacționează diferit la stimuli exteriori datorită construcției chimice, anatomice și fizice individuale. Prin urmare, zonele erogene nu sunt aceleași pentru fiecare persoană. Ceea ce pentru tine reprezintă o mângâiere/ o atingere senzuală, cu potențial sexual foarte mare, pentru altcineva poate fi o simplă atingere sau o gâdilare.